Hangi Yapı malzemeleri Wi-Fi Sinyallerini engelleyebilir?

Bahadır Yılmaz
5 min readAug 13, 2021

1-Metal

Nihai sinyal engelleme malzemesi.

Metal, elektriği ilettiği için nüfuz etmesi en zor malzemedir. Elektriğin WiFi ile ne ilgisi var? Radyo dalgaları elektromanyetiktir, yani metal onları absorbe etme yeteneğine sahiptir.

Metal panjurlar, kapılar, mobilyalar, altyapı ve duvarlar gibi metal içeren her şey WiFi sinyalini büyük ölçüde azaltabilir veya tamamen absorbe edebilir. WiFi yönlendiriciniz ile bağlı cihaz arasında ne kadar metal varsa, WiFi sinyali o kadar kötü olur.

2-Beton Duvarlar

WiFi sinyali betonla iyi karışmaz; en kalın yapı malzemelerinden biridir. Sonuç olarak, WiFi sinyali beton duvarlardan ve zeminlerden geçmekte zorlanıyor. Özellikle metal çıtalarla ve inşaat demiri ile birleştirilirlerse.

Beton ne kadar kalınsa, bir WiFi güçlendirici (WiFi repeaterlar) yardımıyla bile sinyalin delip geçmesi o kadar zor olur.

3- Alçıpan ve Alüminyum Profil

Alçı, duvarları ve tavanları kaplamak için kullanılan kireç, alçı veya çimentodan oluşur. Tipik olarak kalınlık, duvarlar için bir inçin 5/8'i ve zeminler için bir inçin 1/8'i kadardır . Alçı duvarlar çok kalın olmasa da, hareket halindeyken WiFi sinyalini yavaşlatacaktır.

Birçok modern yapı, iç duvarlar için bir çerçeve görevi görmek için alçıda metal çıtalar kullanır. Bazen, beton tavanlar ve zeminler için kullanılır. Çıtalar kullanıldığında, 5/8 inçten fazla sıva uygulanabilir. Metal çıta metalden oluştuğu ve daha kalın duvarların oluşturulmasında yer aldığı için WiFi sinyali büyük ölçüde azaltılabilir veya engellenebilir.

4-Seramik Karo

Duvarlar ve zeminler için kullanılan bir başka yaygın malzeme.

WiFi sinyali de seramik karodan geçerken zayıflar. Tipik olarak, mastik, derz ve seramik karoları zemin veya duvar üzerine monte etmek için kullanılır. Bu malzemelerin bir kombinasyonu, WiFi paraziti miktarını artırır.

5-Pimapen Doğrama ve Isı Cam

Ne düşündüğünüzü biliyorum… Pencereler ve camlar WiFi sinyalimi nasıl etkileyebilir? Şeffaftırlar ve duvarlar kadar kalın değildirler. Ancak görünüşlerinin sizi yanıltmasına izin vermeyin.

Pencereler ışığın içeri girmesine izin vermek için harika olsa da sinyali yansıtarak sinyalinize müdahale ederler. Özellikle IsıCam S, K gibi Low-e (düşük emisyonlu sinerji cam) pencereler. Enerji tüketimine yardımcı olacak kuru hava gazları barındırır. Bu nedenle, sinyali net bir pencereden daha fazla engelleyebilir

Renkli cam veya cam filmi gelen ışığın miktarını azaltmak için özel malzemelerle tasarlanmıştır. (Polietilen Trephthalate ve genellikle bir dizi renkte gelir. Low-E cama benzer şekilde, bazen belirli radyo sinyallerini engelleyen metalik bir film içerirler. Bu da sinyali zayıflatan etkenlerdendir.

6- Aynalar

Pencereler gibi aynalar da yansıtıcıdır. Tüm aynalar, bir cam parçası üzerinde ince bir metal kaplamadan yapılmıştır. Metal destek nedeniyle elektromanyetik parazite neden olurlar.

Bir aynanın WiFi sinyaliniz üzerindeki etkisi, aynanın boyutuna bağlıdır. Örneğin, bir aynalı duvar, WiFi sinyalini küçük bir dekoratif aynadan daha fazla etkileyecektir. Günümüzde ise genellikle cam levhaların bir yüzü, ince bir gümüş tabakası ile sırlanarak elde edilir. Bazen gümüş yerine alüminyum, altın, hatta platin dahi kullanılır. Alüminyum sırlı aynalar, dalga boyu 0,4 mikrondan küçük olan morötesi ışınları da yansıtırlar.

7- 2.4 GHz Frekansında Çalışan Cihazlar

Daha önce de belirtildiği gibi, kablosuz yönlendiriciler, kablosuz cihazlarınızla iletişim kurmak için kablosuz olarak radyo dalgaları iletir. Radyo dalgaları, bilgi iletmek için iki radyo frekansı kullanır.

2.4 GHz ve 5 GHz. 2.4GHz frekans bandı kalabalık bir alandır; komşu bebek monitörleri, telsiz telefonlar, kablosuz kulaklıklar, telsizler, mikrodalga fırınlar, garaj kapısı açıcıları ve Bluetooth cihazları gibi birçok cihaz 2.4 GHz bandında çalışır.

Sinyal girişimini azaltmak ve WiFi hızlarını iyileştirmek için WiFi cihazlarının birbirleriyle nasıl iletişim kuracağını yapılandırmak için belirli WiFi standartları mevcuttur. Ancak bahsi geçen cihazların birçoğu internet bağlantısı gerektirmediği için yapıda yer almıyor. Sonuç olarak, diğer radyo dalgalarının neden olduğu parazit nedeniyle WiFi sinyali zayıflar.

8-Komşu WiFi Ağları

Ayarlarınızı açar ve mevcut kablosuz ağlara bakarsanız, kaç farklı ev ağı adı (SSID) görebilirsiniz? Bunlar komşunuzun WiFi ağları. Sizinkine yakın olan herhangi bir kablosuz ağ, geniş bant bağlantınızı engelleyebilir.

2,4 GHz ve 5 GHz bantları, veri göndermek ve almak için kullanılan birden çok WiFi kanalından oluşur. Komşunuzun yönlendiricisi sizinkiyle aynı kablosuz kanalı veya çakışan bir kanalı kullanıyorsa, bant genişliğiniz ve hızınız etkilenir.

Çoğu yönlendirici, parazit miktarını azaltmak için farklı bir kanala geçmenize izin verir. Ek olarak, çift bantlı yönlendiriciler size 2,4 GHz ve 5 GHz frekansı arasında geçiş yapma olanağı verir. Sonuç olarak, ağ paraziti büyük ölçüde azaltılacaktır.

9- Su

Su WiFi sinyalini nasıl etkiler?

Evinizdeki akvaryumun veya su depolarının sinyalinizi olumsuz etkilediğini biliyor muydunuz? Sudaki safsızlıklar onu bir elektrik iletkeni yapar, yani suyun WiFi sinyalini emme yeteneğine sahip olduğu anlamına gelir. Ayrıca su, ses dalgalarını yansıtır ve kırarak, bağlı cihazlarınız ile kablosuz yönlendirici arasında seyahat etmelerinin daha uzun sürmesine neden olur

Rakamlarla Sinyal Kaybı

Yukarıdaki grafikte ve aşağıdaki tablodaki sayılar, ABD Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen kapsamlı deneylerdeki bulgulara dayanmaktadır.

Peki, WiFi Sinyal Gücü Nasıl Ölçülür?

Elektronik cihazlarınızdaki WiFi logosu, WiFi sinyalinizin gücünü gösterir, ancak size güç ölçümü vermez. Güç ölçümünü bilmek, sinyalinizin belirli engellerden ne kadar etkilendiğini size gösterebilir.

WiFi gücünü ölçmenin birçok farklı yolu vardır. dBm (desibel-miliwatt) ölçümlerini kullanmak, en az karmaşık ve en yaygın doğrulama yöntemidir.

dBm, negatif sayılarla ifade edilir; Sinyal gücü, -30 ila -90 dBm arasında olabilir . Bu ne anlama geliyor?

  • -30 dBm : Mümkün olan en iyi WiFi sinyalini temsil eder. Genellikle WiFi yönlendiricinin yanında durarak elde edilir.
  • -50 dBm : Bu aralıktaki her şey mükemmel bir sinyal alacaktır.
  • -60 dBm : Güvenilir sinyal gücü.
  • -70 dBm : İyi bir sinyal değil.
  • -80 dBm : Hiç iyi bir sinyal gücü.
  • -90 dBm : Kablosuz bağlantı neredeyse imkansız.

-30 dBm’ye ne kadar yakınsanız, sinyal o kadar iyi ve güçlü olacaktır.

Cep telefonunuzda, tabletinizde veya herhangi bir kablosuz cihazınızda WiFi sinyal gücünüzü ölçmek için Android için WiFi Analyzer — WiFi Signal Meter App veya Apple için WiFi Status App’i kullanabilirsiniz .

Kaynaklar : https://blog.ibwave.com/a-closer-look-at-attenuation-across-materials-the-2-4ghz-5ghz-bands/

https://en.wikipedia.org/wiki/Low_emissivity

https://eyenetworks.no/en/wifi-signal-loss-by-material/

--

--